Blog

« terug naar het overzicht

Mag mijn stiefkind mij mama noemen?


25 februari 2017


Mag ik jou mama noemen?
Vaak wordt in de ouderschapsregeling na een echtscheiding vastgelegd dat de titels papa en mama gereserveerd blijven voor de biologische ouders. De nieuwe partners worden dan meestal aangesproken met hun voornaam. Daarmee respecteer je de speciale band die er is tussen ouders en kinderen. Maar als de kinderen nog jong zijn, dan vragen ze soms zelf of ze de nieuwe partner papa of mama mogen noemen. Wat doe je dan? Het is toch eigenlijk ook wel leuk, en ook wel gemakkelijk, en als iedereen zich daar nou goed bij voelt?

Alleen als echt iedereen zich er goed bij voelt
In die laatste toevoeging zit het hem. Want wie is iedereen? Zijn dat de kinderen en de volwassenen in het nieuwe gezin, of houd je ook rekening met de biologische ouder, zelfs als die uit beeld of gestorven is; de familie van de biologische ouder, die mogelijk nog wel in beeld is; en heel belangrijk, het gevoel van het kind daarover. Wat doet het met een kind als het jou mama noemt, terwijl zijn eigen moeder ook nog ergens is, al is het maar in zijn gedachten. Houd er rekening mee dat het kind in loyaliteitsproblemen kan komen. Natuurlijk, het houdt van jou, en vindt jou lief en wil jou graag plezieren, maar je bent niet zijn moeder.

Praat over je nieuwe gezin
Als kinderen vragen hoe ze jou moeten noemen of voorstellen om je mama of papa te noemen, dan is dat ook een vraag naar duidelijkheid. Wie ben jij nou eigenlijk? Moeten we jou als ouder zien, of niet? Het is dan goed om helderheid te scheppen. Leg maar uit hoe het zit. Dit is je papa, en dit is je mama. Dit is er gebeurd. En toen heeft papa mij leren kennen, en kwam ik bij jullie wonen/zijn we getrouwd. Dus nu ben ik de vrouw van papa, en omdat ik bij jullie woon, zorg ik ook voor jullie. Maar ik ben niet  jullie moeder, dus jullie mogen mij gewoon bij de voornaam noemen. En als iemand aan je vraagt wie ik ben, dan zeg je maar gewoon dat ik de nieuwe vriendin/vrouw van je vader ben.

Ondersteun je verhaal met beelden
Als jullie gezinssamenstelling ingewikkeld is, bijv. als beide partners kinderen hebben uit een vorige relatie, en er ook nog kinderen van jullie samen zijn, pak er dan poppetjes of een stuk papier bij, of foto’s, en leg uit hoe het zit. Het geeft niet als heel jonge kinderen dat niet meteen begrijpen. Dat komt wel als je het steeds herhaalt. Vergelijk het maar met begrippen als oom en tante en opa en oma. Dat tante Corrie een zusje van papa is, en dat die twee dezelfde vader hebben, en dat dat jouw opa is, dat is voor jonge kinderen ook ingewikkeld. Maar uiteindelijk snappen ze best hoe het zit.

Geef zelf het goede voorbeeld
Een samengesteld gezin is nu eenmaal geen gewoon kerngezin. Het helpt kinderen, en zeker ook jongeren, als je daar met hen over praat. Dan erken je namelijk het bestaan van al hun familie. En dan leer je hen hoe ze over hun gezinssituatie kunnen praten. Je geeft hen er de woorden voor. Bovendien laat je zien dat het een onderwerp is waarover gesproken mag worden. Uiteraard altijd met respect voor iedereen die tot hun familiesysteem behoort. Natuurlijk kun je er ook grapjes met hen over maken, over hoe ingewikkeld het is. Belangrijk is ook dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Ik ben de tweede vrouw van Tom zijn vader. Want dat is precies wie je voor Tom bent. Niet meer en niet minder.
 
Nanda Poulisse, 25 februari 2017
Gezinspraktijk Gestel

Let op: Deze blogs verschijnen in het najaar van 2024 in boekvorm en zijn dan online niet meer beschikbaar. Als je belangstelling hebt voor het boek, mail me dan je naam en mailadres, dan laat ik je te zijner tijd weten hoe je het kunt bestellen. Mijn mailadres is: info@gezinspraktijkgestel.nl


Contact

Nanda Poulisse
Gezinspraktijk Gestel
Cederstraat 12
5271 JJ Sint-Michielsgestel
T: 073-5518120
KvK: 60751134
Bank: NL67 RABO 0184.8478.69

Contactformulier