Blog

« terug naar het overzicht

Verwachtingen bij de start van het stiefgezin


28 mei 2017

Verwachtingen bij de start van het stiefgezin

Afgelopen zondag was het Moederdag, en binnen de besloten facebookgroep De Bewuste Stiefmoeders Community, waar ik sinds een tijdje medebeheerder van ben, kwam een stortvloed van opgetogen en ontroerende berichtjes binnen van stiefmoeders die een cadeautje, een mooie tekening of een lief briefje hadden gekregen. Eindelijk erkenning! Er waren ook stiefmoeders die niets kregen en al naar gelang ze wel of niet iets verwacht hadden, waren ze daar wel of niet teleurgesteld over.

Verwachtingen doen wat met een mens. Heb je hoge verwachtingen, en komen die niet uit, dan is de teleurstelling groot. Heb je geen of lage verwachtingen, dan valt het vaker mee. Er zijn ook mensen die zulke lage verwachtingen hebben, dat ze er niet eens aan durven te beginnen. Mij lijkt dat je de meeste kans van slagen hebt, als je met realistische verwachtingen aan je nieuwe gezin begint.

Op de eerste plaats is het belangrijk dat je van te voren het gesprek aangaat met je partner. Welke verwachtingen heb jij bij het nieuwe gezin, en welke verwachtingen heeft je partner? Wat verwachten jullie van elkaar, en van de kinderen? Het gaat dan veelal om praktische zaken. Hoeveel zorg wordt er van jou verwacht, hoeveel bemoeienis met de kinderen, hoe verdelen jullie de huishoudelijke taken, wie haalt en brengt de kinderen en wie voedt ze op? Hoeveel ruimte en tijd is er nog voor jou in het nieuwe gezin, en voor je partner, en voor jullie samen? Hoe gaan jullie het doen met de financiën en is er nog een gezamenlijke kinderwens? Probeer op al deze vlakken tot goede afspraken te komen.

Is het heel lastig om dit soort kwesties te bespreken, dan moet je serieus nog eens goed nadenken of je wel samen een gezin wilt gaan vormen. Als je de praktische zaken nu al niet samen kunt bespreken, hoe ga je dan straks om met alle onverwachte emoties? Ik geef wat voorbeelden die ik te horen kreeg van stiefmoeders:

  • Ik had niet verwacht dat ik altijd op eieren loop als mijn stiefkinderen er zijn,
  • ik had niet verwacht dat ik mijn stiefkinderen zo zou missen als ze bij de andere ouder zijn,
  • ik had niet bedacht hoe gebruikt ik me zou voelen dat ik wel heel veel zorg mag bieden aan mijn stiefkinderen, maar niet mag meepraten en meebeslissen als er iets met hen aan de hand is.
  • Ik had niet bedacht hoeveel invloed de ex van mijn partner nog op ons gezin zou hebben.
  • Ik had niet verwacht dat ik zo’n onprettig gevoel zou hebben in dit huis waarin de ziel van de vorige partner nog rondwaart.
  • Ik had niet verwacht dat mijn stiefkinderen helemaal niet open staan voor wat ik hen te bieden heb.
Natuurlijk speelt dit niet allemaal bij iedereen, maar het is wel goed om van te voren te bedenken dat jij ook met deze gevoelens te maken kunt krijgen. Het is nu eenmaal gemakkelijker om te dealen met zaken en gevoelens die je verwacht hebt.

Wil je je ook op dit soort zaken goed voorbereiden, en ik zou dat iedereen aanraden, zorg dan dat je goed geïnformeerd bent. Begin bijvoorbeeld met mijn 50-vragenlijst voor mensen die van plan zijn te gaan samenwonen met iemand die al kinderen heeft. Lees een boek, lees de blogs op de websites van stiefcoaches, word lid van een besloten Facebookgroep voor stiefouders, stiefmoeders of samengestelde gezinnen en lees waar andere mensen tegenaan lopen en welke oplossingen ze aangereikt krijgen van medelezers. Je kunt ook op zoek gaan naar een andere stiefouder bij jou in de buurt en deze uitnodigen voor een kop koffie, of je kunt deelnemen aan een informatieavond, workshop, of masterclass, die regelmatig door mij en andere stiefcoaches worden georganiseerd. Als je je helemaal goed wilt voorbereiden en ook je eigen situatie in wil brengen, maak dan een afspraak met een stiefplancoach om een Stiefplan te maken.

Nanda Poulisse, Gezinspraktijk Gestel
Mei 2017

Let op: Deze blogs verschijnen in het najaar van 2024 in boekvorm en zijn dan online niet meer beschikbaar. Als je belangstelling hebt voor het boek, mail me dan je naam en mailadres, dan laat ik je te zijner tijd weten hoe je het kunt bestellen. Mijn mailadres is: info@gezinspraktijkgestel.nl


Contact

Nanda Poulisse
Gezinspraktijk Gestel
Cederstraat 12
5271 JJ Sint-Michielsgestel
T: 073-5518120
KvK: 60751134
Bank: NL67 RABO 0184.8478.69

Contactformulier