Blog

« terug naar het overzicht

7 tips om ruzie met je ex-partner te voorkomen


18 april 2017

Er zijn een paar manieren om snel ruzie te krijgen met je ex-partner (of met je huidige partner, of met je kinderen of stiefkinderen). Wat jij bedoelde als een goed gesprek mislukt dan al snel. Je krijgt niet voor elkaar wat je wil, en je schuift zelfs niet een centimetertje in elkaars richting. Erger nog, de verwijdering wordt groter. J.P Whitmann beschrijft dit in zijn boek Custody Chaos, Personal Peace als Toxic Talk. Het is vergif.

Als je graag ruzie wil, doe dan het volgende:

  1. Beschuldig je ex-partner van iets. Bijv. Jij rijdt veel te hard.
  2. Val je ex-partner aan op zijn karakter. Bijv. Je bent onverantwoordelijk, egoïstisch, narcistisch
  3. Dwaal af naar dingen die je ex-partner in het verleden fout of onhandig heeft gedaan. Bijv. Toen we trouwden was je ook al de ringen vergeten.
  4. Gebruik de woorden altijd of nooit terwijl je iets over je ex-partner zegt: bijv. je bent nooit op tijd, je denkt altijd alleen aan je zelf
  5. Zeg tegen je ex-partner dat hij iets moet doen of laten. Bijv. je moet de kinderen fruit laten eten. Je moet ze niet zo lang op de tablet laten.
  6. Uit een dreigement. Als je de kinderen niet naar mij laat gaan, dan stop ik met het betalen van de alimentatie, of: als je de alimentatie niet betaalt, dan laat ik de kinderen niet meer naar je toegaan.
  7. Geef advies. Bijv. je moet leren om beter met geld om te gaan (als je ex-partner meer alimentatie wil)
  8. Zeg dat je ex-partner er niets van snapt, niet begrijpt hoe het zit, zich niet zo moet voelen.

​Als je met een gesprek iets wil bereiken, probeer dan het volgende:
  1. Focus op de kwestie waar het nu om gaat, op dat waar jij je zorgen over maakt, wat jij graag anders zou zien. Bijv. ik zou graag willen dat je er op let dat de kinderen hun veiligheidsriemen dragen.
  2. Uit je zorgen en stel geen eisen. Als je een eis m.b.t. de kinderen niet kunt omzetten in een zorg over hen, dan moet je je afvragen of je wel over de kwestie wil beginnen.
  3. Klaag respectvol. Benoem gedrag, het gevolg en jouw gevoel daarbij en zeg dan hoe je het zou willen. Bijv. als jij de alimentatie te laat overmaakt, kan ik de huur niet op tijd betalen. Ik ben dan bang dat we het huis uitgezet worden, en daar word ik dan heel zenuwachtig en gestressed over. Ik zou graag willen dat je voor de 20e betaalt, dan weet ik zeker dat ik voor de 23e de huur over kan maken.
  4. Doe een voorstel, waar de ander op kan reageren
  5. Luister goed naar de inbreng van de ander, en laat zien dat je luistert door je houding (aankijken, stoppen met andere bezigheden) en door te herhalen wat je gehoord hebt. Vraag ook of dat klopt, of je het goed begrepen hebt.
  6. Het is niet erg als er een verschil van mening is, maar soms moet er wel een oplossing voor een probleem komen. Pak het zakelijk aan door samen alle mogelijke oplossingen te bedenken zonder er meteen kritiek op te geven, bespreek ze dan 1 voor 1 en kies daarna de beste.
Wees grootmoedig en geef zonodig dan maar toe. Ook al heb je niet bereikt wat je wilde, door het gesprek aan te gaan ontstaat er wel meer begrip voor elkaar, is het niet meteen, dan toch op de langere termijn. 

Heel veel succes.

Nanda Poulisse
Gezinspraktijk Gestel

Let op: Deze blogs verschijnen in het najaar van 2024 in boekvorm en zijn dan online niet meer beschikbaar. Als je belangstelling hebt voor het boek, mail me dan je naam en mailadres, dan laat ik je te zijner tijd weten hoe je het kunt bestellen. Mijn mailadres is: info@gezinspraktijkgestel.nl

P.S. Deel je deze blog met familie en vrienden die iets aan deze tips kunnen hebben? Daar doe je hen en mij een plezier mee.
 


Contact

Nanda Poulisse
Gezinspraktijk Gestel
Cederstraat 12
5271 JJ Sint-Michielsgestel
T: 073-5518120
KvK: 60751134
Bank: NL67 RABO 0184.8478.69

Contactformulier