Blog

« terug naar het overzicht

Boosheid na echtscheiding

9 september 2015

Boosheid is een krachtige emotie. Mensen worden boos als anderen over hun grenzen heengaan. Ze geven er dan op een krachtige manier mee aan: hé, dit wil ik niet, Nu ga je te ver. Je doet mij, of iemand die mij dierbaar is, onrecht aan. Door je ongenoegen te laten blijken, trek je een grens.

Iemand die boos wordt op zijn partner, vecht daarmee voor zijn relatie. Hij geeft daarmee aan dat hij die relatie de moeite waard vindt. Het ergste wat je dan kunt doen, is je afwenden en terugtrekken. Mensen voelen  zich dan niet gezien of gehoord, en worden nog bozer.

Ook na een scheiding kan één van de partners heel boos zijn vanuit het gevoel onrechtvaardig behandeld te zijn. Ik hoor en lees verhalen over exen die zo boos zijn, dat ze alles doen om hun ex-partner, en zijn of haar nieuwe gezin, het leven zuur te maken. Het lijkt alsof ze helemaal opgaan in hun boosheid en de belangen van anderen (met name hun kinderen, maar ook hun eigen belangen) niet meer helder kunnen zien. Ook kinderen kunnen na een scheiding heel boos zijn.

De eerste stap naar een oplossing zit in de erkenning van de boosheid (het ervaren onrecht), en het verdriet en de angst die daar achter zitten. Beide partijen moeten erkennen dat die gevoelens er zijn. Vervolgens is het zaak op zoek te gaan naar een acceptabele manier om de boosheid te uiten. Wie daarin slaagt, ontleent er kracht aan, en houdt ook energie over om het eigen leven opnieuw in te richten.

Ben jij zelf boos en wil  jij je boosheid omzetten in positieve kracht? Wil je helder krijgen wat je ermee wil bereiken en hoe je dat voor elkaar zou kunnen krijgen? Of is je ex boos, en zou je graag weten hoe je daar het beste mee om kunt gaan? Maak dan nu een afspraak en bel: 073-5518120 of stuur een mailtje naar info@gezinspraktijkgestel.nl

Nanda Poulisse
Gezinspraktijk Gestel

Wil je mijn blogs volgen en op de hoogte blijven van nieuwe activiteiten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ben je stiefmoeder en vind je het leuk om een keer andere stiefmoeders te ontmoeten, doe dan een keer mee aan de workshop in de natuur voor stiefmoeders.

P.S. Deel je deze blog met familie en vrienden die iets aan deze tips kunnen hebben? Daar doe je hen en mij een plezier mee.
 


Agenda

Contact

Nanda Poulisse
Gezinspraktijk Gestel
Cederstraat 12
5271 JJ Sint-Michielsgestel
T: 073-5518120
KvK: 60751134
Bank: NL67 RABO 0184.8478.69

Contactformulier