Blog

« terug naar het overzicht

Kinderen van gescheiden ouders zelf de regie geven

13 december 2016

Wat doe je als je kinderen graag willen afwijken van de omgangsregeling, maar één van de ouders wil geen toestemming geven? Je kunt een rechtszaak beginnen, maar er zijn betere mogelijkheden. Een tijdje geleden kwam ik op een Facebook forum de volgende vraag tegen, die ik in verband met de privacy van betrokkenen een beetje aanpas.

Toestemming afdwingen?
"Mijn ouders zijn 40 jaar getrouwd en willen mijn gezin en dat van mijn zus deze zomer mee op vakantie nemen. Ze hebben al een optie genomen op een all inclusive hotel en we hebben er allemaal heel veel zin in. Maar omdat het in de weken van mijn ex is, wil die geen toestemming geven aan mijn twee oudste kinderen van 12 en 8 jaar. Hij heeft een nieuwe vrouw uit Polen, en wil de kinderen deze zomer daar mee naar toe nemen. Maar daar hebben ze helemaal geen zin in. Wat zal ik doen? Zal ik via de rechter toestemming afdwingen? Vorig jaar mochten de kinderen niet met hem mee, en nu moeten ze ineens. Hij doet het volgens mij alleen om te treiteren.

Een rechtszaak verergert de zaak
Een lastige kwestie, en heel teleurstellend natuurlijk dat het zo zou moeten gaan. Maar een rechtszaak zal het probleem niet oplossen, en eerder verergeren. Een rechtszaak is strijd, en strijd kost veel energie en is ziekmakend. Daar is niemand bij gebaat. Het gaat er in wezen ook niet om wie er hier in zijn recht staat. Het gaat er om wat goed is voor de kinderen. 

De kinderen in hun kracht
Wat de kinderen kunnen doen is zelf het gesprek aangaan met hun vader, en hem uitleggen waarom ze dit jaar in "zijn" weken, met hun moeder op vakantie willen. Vader zal dan zijn argumenten op tafel leggen, en de kinderen kunnen beslissen of ze hem toch willen overtuigen, of daar gehoor aan geven. De kans dat vader zich door de kinderen laat overhalen is in elk geval groter dan dat hij zich door hun moeder laat overhalen.
Het kan ook zijn dat de kinderen inschatten dat er zoveel gedoe van komt, als ze met moeder en haar familie meegaan, dat ze daar toch liever van afzien. Moeder bewijst haar kinderen dan een grote dienst door zich bij hun keuze neer te leggen, en haar teleurstelling te verbijten.

Voor de kinderen is het belangrijk dat ze beseffen dat ze zelf iets kunnen doen in deze situatie. Ze hoeven niet af te wachten of hun moeder de strijd aangaat. Ze kunnen zowel tegen hun vader als tegen hun moeder zeggen wat zij willen, en waarom. Kinderen worden krachtige mensen als ze leren voor zichzelf op te komen.

Nawoord
Inmiddels hebben de kinderen met hun vader gesproken, en hij heeft toestemming gegeven voor de vakantie met de familie van moeder.

Heb jij ook regelmatig gedoe met je ex-partner over de omgangsregeling en wil je meer adviezen op dit vlak (en andere vlakken), maak dan een afspraak met mij. Bel 073-5518120 of mail naar info@gezinspraktijkgestel.nl.

Wist je dat ik regelmatig workshops in de natuur organiseer voor stiefmoeders. Het is fijn om je verhaal te delen, te horen hoe andere stiefmoeders het doen, en intussen gecoacht te worden op je eigen stuk. Voor meer informatie klik hier

Wil je mijn blogs volgen en op de hoogte blijven van mijn activiteiten, schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief (4 keer per jaar).

Nanda Poulisse
Gezinspraktijk Gestel


Agenda

Contact

Nanda Poulisse
Gezinspraktijk Gestel
Cederstraat 12
5271 JJ Sint-Michielsgestel
T: 073-5518120
KvK: 60751134
Bank: NL67 RABO 0184.8478.69

Contactformulier