Blog

« terug naar het overzicht

Op vakantie met je nieuwe samengestelde gezin


5 juni 2021

Op vakantie met je nieuwe samengestelde gezin
 
Hebben jullie al nagedacht over wat je deze zomer gaat doen? Met zijn allen op vakantie? Eerst met de kinderen van de één, en dan met die van de ander? Of zit een vakantie er niet in en amuseren jullie je rond eigen huis?

Er zijn vele mogelijkheden, maar wat je ook doet, het is niet verkeerd om er van te voren goed over na te denken, en de verwachtingen met elkaar, en met de kinderen te bespreken. Het is een mooi moment om het te hebben over hoe het vroeger ging, en wat ieder daar wel en niet leuk aan vond, en vervolgens te bekijken of de leuke dingen behouden kunnen blijven, en er wellicht toch ook iets nieuws uitgeprobeerd kan worden.

Komen jullie er niet uit, of zie je er als een berg tegenop om met het hele gezin op vakantie te gaan, dan is het misschien ook een optie om iedere ouder met zijn eigen kinderen een aantal dagen in te laten vullen, en er vervolgens met zijn tweeën nog een paar daagjes op uit te trekken.

Gaan jullie wel met zijn allen op vakantie? Dan heb ik hier een paar tips.

  1. Ga niet te lang. Dan voorkom je dat je je aan elkaar gaat ergeren. Beter een paar dagen leuk, dan een langere tijd waarin de irritaties of de verveling hoog oplopen. Bedenk ook dat kleine kinderen, die normaal gesproken alleen in het weekend bij jullie zijn, er veel moeite mee kunnen hebben om de andere ouder langere tijd te missen.
  2. Ga niet te ver weg. Het klinkt natuurlijk fantastisch, een vliegvakantie naar de zon, maar het maakt het wel moeilijk om de vakantie in te korten als het toch niet zo geslaagd blijkt.
  3. Gun de kinderen contact met hun andere ouder. Loopt dat de spuigaten uit en verstoort het jullie vakantie, laat dan de biologische ouder hier met het kind (of met zijn/haar ex-partner) afspraken over maken.
  4. Zoek een plek waar voor iedereen wat te doen is. Als de kinderen zich met leeftijdsgenoten kunnen amuseren, of online!!!, dan wordt de vakantie voor jouzelf een stuk ontspannener.
  5. Maak afspraken over wie wat doet in het huishouden. Boodschappen, koken, afwassen, opruimen, een vakantiewasje draaien. Wat is echt per se nodig om te doen? Vergeet daarbij niet de dingen die van te voren en na thuiskomst gedaan moeten worden (auto in- en uitruimen, auto wassen, vakantiewas draaien en opruimen). Hoe verdelen jullie die taken? Geef de kinderen hier inspraak bij. En als het niet zo goed gelukt is, prijs hen dan evengoed voor hun inspanningen.
  6. Zorg dat er ook tijd is voor jezelf, en als dat er (gezien de leeftijd van de kinderen) in zit, voor jou en je partner samen. Je hebt tussendoor tijd nodig om op te laden, en bovendien hebben ook de volwassenen de vakantietijd nodig om bij te komen van het afgelopen jaar.
  7. Hiermee verband houdend: maak een programma. Ooit zag ik een prikbord waarop alle gezinsleden aangegeven hadden wat voor hen een vakantie echt tot vakantie maakte. Voor de één is dat uitslapen, voor de ander op een terrasje zitten of uit eten, en voor nog weer een ander is het zwemmen in open water. Zorg dan dat al die dingen terugkomen in het programma. Natuurlijk hoef je het niet helemaal dicht te timmeren. Er mag ook ruimte zijn voor spontane acties/luiheid.
  8. Doe eens een keer iets met één van de kinderen. Kies dan iets dat jullie allebei leuk vinden. Het is fantastisch voor de onderlinge band. Stimuleer ook je partner om dat te doen. Bedenk dat kinderen vaak snakken naar tijd samen met hun biologische ouder, zonder jou en andere stiefgezinsleden. Gun hen dat.
  9. Als je je ergert aan de hoeveelheid dure cocktails die kinderen bestellen op het terras, of aan het constante gezeur om ijs en eten, geef de kinderen dan eens een vakantiebudget voor dat soort dingen. Dan leren ze tegelijk de waarde van geld.
  10. Is er continu gezeur over van alles en nog wat, stel dan eens voor dat iedereen gratis 1, of 2 of 3 keer per dag mag zeuren (aantal in onderling overleg). Wie vaker zeurt dan afgesproken, stopt geld in een pot, en daarvan doen jullie dan de laatste dag iets leuks.
  11. Bedenk dat als jij het gevoel hebt dat je niet jezelf kunt zijn, de andere gezinsleden dat waarschijnlijk ook hebben. Als jij je stoort aan hun gedrag, storen zij zich waarschijnlijk ook aan jouw gedrag. In plaats van je gevoelens in te slikken en op te kroppen, kun je ze dan beter uiten. Het liefst doe je dat door een ik-boodschap af te geven. Ik heb het gevoel dat jullie mij buitensluiten, dat ik hier al het werk moet doen, etc. en geef aan wat jou zou helpen om van dat gevoel af te komen.
  12. En gebeurt het onverhoopt toch dat al je ergernis er in één keer uitspuit, veel heftiger dan je bedoelde? Ach, dat betekent eigenlijk alleen maar dat je ook maar een gewoon mens bent en vaak klaart het de lucht, en zorgt het voor duidelijkheid. Bedenk wel dat het geen kwaad kan om er later een keer op terug te komen, en te zeggen dat je het niet zo heftig bedoeld had. Als je kwalijke dingen gezegd hebt, bied dan je excuses aan. Daar leren kinderen van hoe ze gedoe kunnen oplossen.
Ik wens jullie allemaal een heel geslaagde vakantie.

Nanda Poulisse Gezinspraktijk Gestel
juni 2021

Let op: Deze blogs verschijnen in het najaar van 2024 in boekvorm en zijn dan online niet meer beschikbaar. Als je belangstelling hebt voor het boek, mail me dan je naam en mailadres, dan laat ik je te zijner tijd weten hoe je het kunt bestellen. Mijn mailadres is: info@gezinspraktijkgestel.nl

Meer lezen? Zie ook:

Storend gedrag van stiefkinderen.
Vaders en hun rol in het samengestelde gezin
Als praten niet meer helpt in jullie samengestelde gezin



 


Contact

Nanda Poulisse
Gezinspraktijk Gestel
Cederstraat 12
5271 JJ Sint-Michielsgestel
T: 073-5518120
KvK: 60751134
Bank: NL67 RABO 0184.8478.69

Contactformulier