Blog

« terug naar het overzicht

Opvoeden in een samengesteld gezin

9 januari 2017

Opvoeden in een samengesteld gezin

“Mijn kinderen mogen niets van mijn partner. Het zijn gewone kinderen, ze spelen, ze hebben plezier, en ze maken lawaai, dat hoort er toch bij?”. “Anneke vindt alles goed van haar kinderen. Ze doet veel te veel voor hen, en de kinderen maken daar misbruik van”. “De kinderen krijgen bij hun moeder heel andere waarden en normen mee dan hier. Wij vinden dat niet goed”. Zomaar wat uitspraken van mensen met een nieuw gezin bij mij aan tafel. Opvoedproblemen komen heel veel voor in samengestelde gezinnen, en omdat mensen het belangrijk vinden dat hun kinderen opgroeien tot fijne, zelfstandige mensen, maken ze zich daar veel zorgen om.

Wat kun je daar nou mee? Als de biologische ouders van mening verschillen over hoe ze de kinderen opvoeden, dan is daar niet zo veel aan te doen. Zolang de kinderen wel goed verzorgd worden en geen gevaar lopen, vind ik dat ook niet zo erg. Kinderen groeien in twee gezinnen op, en maken zo kennis met verschillende opvoedstijlen. Als ze dat opmerken, of erover klagen, kun je hen uitleggen dat het bij mama zus gaat, en bij papa zo. Mama vindt dat je moet sparen als je iets graag wil hebben, en papa vindt het leuk om jou iets te geven en te zien dat je ervan geniet. Papa vindt dat je zelf verantwoordelijk bent voor je huiswerk, en mama zit er achterheen omdat ze graag wil dat je het goed doet op school. Je kunt ze vertellen hoe je zelf opgevoed bent, en hoe dat jou geholpen heeft, of juist niet, waardoor jij het op dezelfde manier, of juist helemaal anders doet. Kinderen snappen dat wel, en kunnen er ook best mee leven.

Als er binnen het nieuwe, samengestelde gezin verschil van mening is over de opvoeding, is het lastiger. Het leidt vaak tot irritatie tussen de ouder en de stiefouder. De ouder is uit loyaliteit naar zijn/haar kinderen geneigd het  voor hen op te nemen, en zo ontstaat er gedoe, en ruzie. De kinderen willen dat het gaat zoals het altijd ging, en als ze zien dat de volwassenen het niet met elkaar eens zijn, negeren ze wat de stiefouder van hen verlangt. En als beide ouders kinderen hebben, dan vinden de kinderen, en ook de ouders, het niet eerlijk dat de ene set kinderen meer mag of minder moet dan de andere. Wat helpt dan?

Negen opvoedadviezen voor samengestelde gezinnen

  1. Bespreek met elkaar waarom je opvoedt zoals je doet? Wat wil je je kinderen op deze manier meegeven (waarden en normen, levenslessen)? Hoe ben je zelf opgevoed en wat vond je daar goed aan of juist niet? Zo kweek je begrip voor elkaars opvoedideeën en dat helpt.
  2. Bedenk wat je echt belangrijk vindt. Verspil je kostbare energie niet. Investeer eerst in het opbouwen van een band met de kinderen van je partner (zie ook de blog die ik daarover schreef)
  3. Maak samen afspraken over dingen die je wel en niet wil veranderen. Bedenk hierbij dat de biologische ouder uiteindelijk verantwoordelijk is voor de opvoeding van zijn/haar kinderen, maar dat de stiefouder wel prettig moet kunnen leven met die afspraken. Zoek zonodig een oplossing voor de problemen die de stiefouder ervaart (een eigen ruimte, tijd voor zichzelf, een andere verdeling van huishoudelijk werk, een betaalde hulp).
  4. Over het algemeen geldt dat grote zaken door de biologische ouder(s) bepaald worden (schoolkeuze, omgaan met geld, uitgaan, vakanties), en dagelijkse, huishoudelijke zaken (opruimen, gebruik badkamer, omgang met elkaar) door ouder en stiefouder gezamenlijk.
  5. Bespreek de afspraken die je gemaakt hebt met de kinderen, en leg uit waarom je daarvoor gekozen hebt. Als de kinderen protesteren, luister dan goed naar die protesten, herhaal ze, zodat ze zich gehoord voelen, en leg uit waarom je wel of niet met hun protesten en suggesties iets doet. Leg ook uit dat jullie willen dat er minder gedoe en ruzie in huis komt. Kinderen willen dat namelijk ook graag.
  6. Het is fijn als er voor alle kinderen in een huis dezelfde afspraken gelden, maar dat hoeft niet per se. Voor kinderen van verschillende leeftijden of met verschillende karakters kunnen andere afspraken gelden. Alles wat je goed aan de kinderen uit kunt leggen, is o.k.
  7. Houd je aan de afspraken. Steun elkaar hierin en val elkaar niet af in het bijzijn van de kinderen. Bespreek het met elkaar als het een keer misloopt.
  8. Geef de kinderen de tijd om aan de afspraken te wennen. Herinner hen er vriendelijk aan. Het kost tijd om nieuw gedrag te leren. Dat geldt trouwens niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders.
  9. En bedenk tenslotte: opvoeden is vooral voorleven. Op tijd zijn, opruimen, eerlijk zijn, dingen van twee kanten bekijken leren kinderen vooral als ze er mee opgroeien.
Nanda Poulisse
Gezinspraktijk Gestel
Januari 2017

Workshop voor stiefmoeders
Zou jij het fijn vinden om je verhaal een keer te delen met andere stiefmoeders, en samen activiteiten te doen die inzicht geven in jezelf en jouw rol in je samengestelde gezin? Ik organiseer regelmatig een workshop in de natuur speciaal voor stiefmoeders zoals jij. Voor meer informatie klik hier. Eerdere deelneemsters vonden het echt een aanrader.

Wil je de blogs van Nanda volgen en op de hoogte blijven van nieuwe activiteiten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Is het bij jullie ingewikkelder dan in de blog hierboven? Kom je er samen niet uit? Of ben je bang dat jullie relatie stukloopt op verschillende opvoedstijlen? Ik ga graag samen met jullie op zoek naar een oplossing. Stuur een mailtje naar: info@gezinspraktijkgestel.nl of bel 073-5518120


P.S. Deel je deze blog met familie en vrienden die ook tips kunnen gebruiken bij het runnen van hun samengestelde gezin? Daar doe je hen en mij een plezier mee.
 
 


Agenda

Contact

Nanda Poulisse
Gezinspraktijk Gestel
Cederstraat 12
5271 JJ Sint-Michielsgestel
T: 073-5518120
KvK: 60751134
Bank: NL67 RABO 0184.8478.69

Contactformulier