Blog

« terug naar het overzicht

Van wie is dit probleem: van jou, je ex-partner of jullie kind?


3 maart 2020

Soms worden er problemen op ons bordje gelegd, die eigenlijk niet van ons zijn. Veel mensen zijn dan geneigd om een oplossing voor die problemen te gaan zoeken. Ze gaan redden. Eigenlijk halen ze daarmee de ander uit hun kracht. Het is beter om de verantwoordelijkheid te laten waar die hoort. Daar worden mensen sterker van. Dat geldt ook voor kinderen. Het is goed als ze leren om hun eigen problemen op te lossen, bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met degene met wie ze een probleem hebben.

In een samengesteld gezin komt het vaak voor dat een ex-partner jullie vraagt om een oplossing voor haar of zijn problemen. Hij of zij heeft bijv. per ongeluk een vliegvakantie geboekt in jouw vakantieweken. Of je ex is gewend dat jij nog altijd de klusjes bij haar in huis doet. Soms leggen kinderen de problemen die ze bij de andere ouder ervaren bij jullie neer. Ze zijn het niet eens met de eisen die daar gesteld worden, of ze kunnen niet overweg met de nieuwe partner. Dan zijn ouders al snel geneigd om het “even” op te lossen voor de kinderen. Dat heeft lang niet altijd het gewenste resultaat. Je doet er beter aan je kinderen te stimuleren om hun eigen problemen op te lossen. Daarmee geef je hen ook het vertrouwen dat ze dat best kunnen.

Jeffrey Whitmann (2001) formuleerde in zijn boek Custody Chaos. Personal Peace vier vragen die je kunt gebruiken om te bepalen of jij degene bent die een probleem moet oplossen.

  1. Wie is er bezorgd of klaagt er?
  2. Wie heeft er de meeste last van de emoties (boosheid, verdriet, bezorgdheid) die het probleem met zich meebrengt?
  3. Wiens leven gaat er het meest op vooruit als het probleem wordt opgelost?
  4. Is het een probleem tussen twee andere mensen of ben jezelf betrokken?
Als op drie van de vier vragen het antwoord is: de ander of anderen, dan ben jij niet verantwoordelijk voor de oplossing. Je hoeft het dan niet op te lossen.

Dat wil niet zeggen dat je helemaal niks moet doen aan het probleem of net moet doen alsof het probleem niet bestaat. Je kunt wel luisteren, begrip tonen, samen mogelijke oplossingen bedenken, en de klager helpen om het probleem van een andere kant te bekijken. En natuurlijk mag je het af en toe best oplossen voor een ander, bijvoorbeeld als het probleem te groot is voor een jong kind, of als het je niet teveel moeite kost, als je het leuk vindt om te doen, en als je er niet zelf door in de problemen komt.

Contact
Ben jij in jullie samengestelde gezin altijd alle problemen aan het oplossen, of doet jouw partner dat juist, en zijn jullie daar niet gelukkig mee? Lukt het niet om hier samen zonder ruzie een gesprek over te voeren? 
Maak dan nu een afspraak met Nanda voor een consult en bel: 073-5518120 of stuur een mailtje naar info@gezinspraktijkgestel.nl.

Meer lezen? 
Problemen met de moeder van mijn stiefkinderen
Problemen met je stiefkinderen samen oplossen

Mij volgen?
Wil je mijn blogs volgen en op de hoogte blijven van nieuwe activiteiten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en vink ook het blokje met blogs aan.

Andere stiefmoeders ontmoeten?
Lijkt het je leuk om een keer andere stiefmoeders te ontmoeten en inzicht te krijgen in jezelf en je samengestelde gezin? Doe dan een keer mee aan de workshop in de natuur voor stiefmoeders.

Je mag deze blog gerust delen. Ik ben er blij mee.
 


Contact

Nanda Poulisse
Gezinspraktijk Gestel
Cederstraat 12
5271 JJ Sint-Michielsgestel
T: 073-5518120
KvK: 60751134
Bank: NL67 RABO 0184.8478.69

Contactformulier