Blog

« terug naar het overzicht

Ouderschap na echtscheiding


20 december 2018

Ouders die uit elkaar gaan als partners hebben er soms heel veel moeite mee om elkaar als collega-ouders iets te gunnen. En dan gaat het vaak over de kinderen. Ik noem wat voorbeelden die onlangs voorbij kwamen in de besloten Facebookgroep die ik beheer (Bewuste Stiefmoeders Community).

  1. De moeder van mijn stiefkinderen verzint steeds iets leuks voor de kinderen in “onze tijd” met hen. Moeten wij dat allemaal goed vinden?
  2. Mijn ex heeft nooit omgekeken naar onze dochter, en nu heeft hij een nieuwe vriendin en moet ik het ineens goed vinden dat ze de kerstvakantie bij hem in Italië doorbrengt.
  3. Ik heb me uitgesloofd om een prachtige kerstjurk te maken voor mijn stiefdochter, zodat ze die op school bij het kerstontbijt kan dragen, en nu vindt haar biomama het niet goed dat ik ook naar dat ontbijt ga.
Vaak denken ouders en stiefouders nog aan de andere ouder als ex-partner. Ze gunnen de ex-partner (en diens nieuwe partner) niet de extra tijd met de kinderen. Soms is dat omdat ze nog steeds boos zijn, soms omdat ze het niet eerlijk vinden, en soms omdat ze bang zijn dat een nieuwe partner hun plek inneemt. Bijna altijd ontbreekt het vertrouwen.
In het eerste voorbeeld gaat het om het vertrouwen dat de moeder die activiteit niet expres in jouw tijd inplant, maar dat het niet anders kan. In het tweede voorbeeld gaat het om het vertrouwen dat papa en zijn nieuwe vriendin oprecht een nieuwe start willen maken (ja, misschien wel dankzij die nieuwe vriendin), en dat ze goed voor haar zullen zorgen. En in het derde voorbeeld gaat het om het vertrouwen dat de stiefmama haar plek weet, dat ze niet bovenmatig gaat lopen pronken met jouw dochter, dat ze jou je moederrol laat vervullen, en respect uitstraalt naar jou, daar in die schoolklas.

Als dat vertrouwen er is, in de andere ouder én in zijn/haar nieuwe partner, dan is het veel makkelijker om hen het contact met je kind te gunnen, op hun manier, zoals zij het juist vinden. Dan plan je zelf geen activiteiten met je kind in die tijd en verstoor je de rust in het andere gezin niet steeds met telefoontjes, mailtjes en appjes. Als dat vertrouwen er is, dan zie je je ex-partner niet als ex, maar als mede-ouder van je kind, en dat is dus iemand die net zoveel van je kind houdt als jijzelf. En dan gun je je kind ook het contact met deze mede-ouder. Dan mag het zich daar fijn voelen, en dan vertrouw je erop dat het kind groeit van alles waar het bij de mede-ouder mee te maken krijgt, de leuke en de minder leuke dingen.

Als je dat je kind en zijn andere ouder kunt gunnen, ook al krijg je commentaar van je omgeving, dan vind ik je groots. En dan weet ik zeker dat het vervolgens makkelijker wordt. Als de één geeft, wordt het voor de ander namelijk makkelijker om ook te geven.

Misschien is het ook wel voor een groot deel een kwestie van vertrouwen in jezelf. Jij bent voor jouw kind de beste vader of moeder die er is, want je bent de enige. Je bent goed zoals je bent. Voor jouw kind is er geen betere vader en geen betere moeder. Als je daarop vertrouwt, dan helpt dat je ook om je kind de liefde van allebei de ouders te gunnen, plus alle liefde die het van andere mensen om zich heen kan ontvangen, inclusief die van nieuwe partners en hun familie.

Let op: Deze blogs verschijnen in het najaar van 2024 in boekvorm en zijn dan online niet meer beschikbaar. Als je belangstelling hebt voor het boek, mail me dan je naam en mailadres, dan laat ik je te zijner tijd weten hoe je het kunt bestellen. Mijn mailadres is: info@gezinspraktijkgestel.nl

Meer lezen? 
Problemen met de moeder van mijn stiefkinderen

P.S. Deel je deze blog met familie en vrienden die iets aan deze tips kunnen hebben? Daar doe je hen en mij een plezier mee. 

Nanda Poulisse, Gezinspraktijk Gestel
december 2018


Contact

Nanda Poulisse
Gezinspraktijk Gestel
Cederstraat 12
5271 JJ Sint-Michielsgestel
T: 073-5518120
KvK: 60751134
Bank: NL67 RABO 0184.8478.69

Contactformulier