Blog

« terug naar het overzicht

Als praten niet meer helpt in jullie samengestelde gezin


26 april 2020

Als je het idee hebt dat ieder gesprek dat jij met je partner hebt, jullie heel veel energie kost, en niets oplevert. Of erger, als het alleen maar in ruzie eindigt, dan kun je ook de drie ademhalingenoefening eens proberen.

Drie ademhalingen
 
Deze oefening komt uit een boekje van Thich Nhat Hanh, met de mooie titel Spreken met liefde, luisteren met compassie. Ik heb hem een beetje aangepast, maar de essentie behouden. 
De oefening is heel simpel en gaat als volgt. Je gaat voor je partner (of iemand anders die je dierbaar is) staan, en je vraagt; 'zou je me alsjeblieft vast willen houden?'. Dan adem je samen drie keer in en uit. Dat is best een tijdje, maar nou ook weer niet vreselijk lang. Bij de eerste ademhaling denk je: ik sta hier, en ik heb je nodig. Bij de tweede ademhaling denk je: jij staat hier bij mij, en jij hebt mij nodig. En bij de derde ademhaling denk je: hier staan wij, samen, we hebben elkaar nodig, en we doen het samen.
Je kunt de oefening doen als je het moeilijk hebt (of ziet dat de ander het moeilijk heeft); als je weet dat praten op dit moment geen oplossing biedt, en eerder tot nog meer gedoe en mogelijk verwijdering leidt; als je juist behoefte hebt aan de bevestiging dat jullie er samen voor staan in je nieuwe gezin, of bij ziekte, of na een scheiding of overlijden of wat dan ook. De oefening geeft rust en verbinding, en door elkaar vast te houden, maak je een stofje (oxytocine) aan, dat je ook echt gelukkiger doet voelen.
Ik pas deze oefening zelf al een paar jaar toe, en ik voel me na afloop altijd een stuk beter dan ervoor.

Nanda Poulisse
Gezinspraktijk Gestel

Let op: Deze blogs verschijnen in het najaar van 2024 in boekvorm en zijn dan online niet meer beschikbaar. Als je belangstelling hebt voor het boek, mail me dan je naam en mailadres, dan laat ik je te zijner tijd weten hoe je het kunt bestellen. Mijn mailadres is: info@gezinspraktijkgestel.nl


Contact

Nanda Poulisse
Gezinspraktijk Gestel
Cederstraat 12
5271 JJ Sint-Michielsgestel
T: 073-5518120
KvK: 60751134
Bank: NL67 RABO 0184.8478.69

Contactformulier