Blog

« terug naar het overzicht

De ex-eclips: inmenging van de ex-partner


28 maart 2017


Eén veel voorkomende bron van problemen in een samengesteld gezin is de ex-partner. Deze kan twee soorten problemen veroorzaken.

Het eerste probleem is dat de ex een grote of kleine rol speelt in het nieuwe gezin omdat hij of zij nu eenmaal de ouder is van de kinderen. Soms komt de ex letterlijk in huis, wat met name voor de stiefouder kan voelen als een inbreuk op haar of zijn privacy. En soms komt de ex niet binnen, maar heeft deze toch heel veel invloed omdat je altijd rekening moet houden met zijn of haar planning. Je moet overleggen wanneer je op vakantie gaat en hoe lang, en waar je naar toe gaat. Je  kunt niet zomaar verhuizen, je kunt niet een weekendje onverwacht weg, je bent niet de enige die iets te zeggen heeft over de aanschaf van een nieuwe telefoon, nieuwe schoenen of een winterjas voor de kinderen. En geloof maar dat dat voor veel gedoe kan zorgen. Het is dan de kunst om je grenzen goed te bewaken, duidelijk te zijn over hoe je het wel en niet wil hebben en uit te leggen waarom je dat zo wilt. En tegelijkertijd is het zaak om toch ook zoveel mogelijk rekening te houden met de belangen van je ex, zodat er geen ruzie ontstaat en de zaak niet escaleert.

Het tweede probleem is dat mensen zich soms zo ergeren aan hun ex en de manier waarop die met de kinderen om gaat, dat dat hun hele leven gaat beheersen. Het is als bij een eclips. De ex (en het gedoe daaromheen) schuift voor de zon van het eigen leven. Mensen maken zich zorgen, ze liggen er wakker van, en ze steken eindeloos veel tijd en energie in mails en telefoontjes om hun ex te overtuigen van hun gelijk in de hoop dat die zal veranderen. Helaas is dat meestal tevergeefs. Je kunt een ander niet zo gemakkelijk veranderen. Eerder verander je jezelf. Mijn advies is dan ook: stop ermee om je leven te laten beheersen door zaken die je toch niet onder controle hebt. Richt je op de dingen die jij voor je kinderen kunt doen om te zorgen dat het goed met hen gaat. En focus op de positieve dingen in je leven. Steek daar je energie maar in. Dan voel je je veel sterker en gelukkiger.

Wil je meer weten over dit onderwerp, bekijk dan de serie die ik hierover uitzend op mijn facebook bedrijfspagina of bekijk de filmpjes op you tube.

Let op: Deze blogs verschijnen in het najaar van 2024 in boekvorm en zijn dan online niet meer beschikbaar. Als je belangstelling hebt voor het boek, mail me dan je naam en mailadres, dan laat ik je te zijner tijd weten hoe je het kunt bestellen. Mijn mailadres is: info@gezinspraktijkgestel.nl


Contact

Nanda Poulisse
Gezinspraktijk Gestel
Cederstraat 12
5271 JJ Sint-Michielsgestel
T: 073-5518120
KvK: 60751134
Bank: NL67 RABO 0184.8478.69

Contactformulier