Blog

« terug naar het overzicht

De rol van grootouders na echtscheiding


3 maart 2016

Dit najaar heb ik vier keer een lezing gegeven voor Probus. Voor wie het niet weet, dit zijn clubs voor gepensioneerde heren. Eén van hen vroeg mij: wat kunnen wij nu doen om te voorkomen dat de echtscheiding van onze kinderen een vechtscheiding wordt?

Een goede vraag. Soms lijkt het voor grootouders dat ze alleen maar lijdzaam toe kunnen zien, maar ze kunnen wel degelijk een belangrijke rol spelen. Hoe? Onder andere door te zorgen dat ze geen kolen op het vuur gooien. Dus met begrip spreken over de ex-partner van hun kind, en deze ook de ruimte en de financiële middelen gunnen om een nieuw leven op te bouwen. Uiteindelijk is dat ook in het belang van de kleinkinderen. 

Toevallig was het decembernummer (2015) van het mooie blad Nieuw Gezin ook gewijd aan grootouders. Inge van der Valk bespreekt in dit nummer onderzoek naar Grootouders en kinderen na scheiding. Hieruit blijkt dat hoe meer contact er met de grootouders is, en hoe hechter de band is, hoe beter het welbevinden van de kinderen is na de scheiding. Hierbij wordt wel opgemerkt dat het belangrijk is dat het contact vóór de scheiding al goed is. Hecht contact wordt dan na de scheiding nog hechter, een afstandelijke relatie wordt vaak nog afstandelijker. Als er ondanks de scheiding contact met de grootouders mogelijk is, dan is dit voor beide partijen gunstig. De kinderen voelen zich gesteund, en de grootouders voelen zich tevreden en betekenisvol.
Tot slot een quote uit het coverartikel: “voor de kleinkinderen is het vanzelfsprekend om meer opa’s en oma’s te hebben”. Ik heb hier wel wat twijfels bij. Niet alle kinderen zitten op zo'n nieuw stel grootouders te wachten. Tip voor wie er mee te maken krijgt: laat je stiefkleinkinderen welkom zijn, maar dring je niet op en dwing niets af. Meer tips nodig? Kijk dan hier.

Nanda Poulisse
maart 2016

Let op: Deze blogs verschijnen in het najaar van 2024 in boekvorm en zijn dan online niet meer beschikbaar. Als je belangstelling hebt voor het boek, mail me dan je naam en mailadres, dan laat ik je te zijner tijd weten hoe je het kunt bestellen. Mijn mailadres is: info@gezinspraktijkgestel.nl


Contact

Nanda Poulisse
Gezinspraktijk Gestel
Cederstraat 12
5271 JJ Sint-Michielsgestel
T: 073-5518120
KvK: 60751134
Bank: NL67 RABO 0184.8478.69

Contactformulier