Na overlijden

Als je kind verdrietig is, laat het dan rustig uithuilen. Toon begrip voor zijn of haar gevoel, en geef aan dat het er mag zijn. Je kunt ook gerust zeggen dat jij zelf ook verdrietig bent en je mag dat ook laten zien. Zorg echter dat je je niet in je verdriet verliest. Jij bent de grote, en het kind is de kleine.

Het is voor kinderen prettig om samen met jou herinneringen op te halen aan de tijd dat de overleden ouder er nog was. Weet je nog dat we altijd … en dat jij dan … en dat mama/papa … . Ook samen foto’s bekijken of naar oude filmpjes kijken doet kinderen vaak goed en brengt fijne herinneringen naar boven.

Je kunt ook gerust samen met je kind herinneringen ophalen aan het ziekbed en aan de begrafenis/crematie. Als het kind daar nog vragen over heeft, komen die vanzelf boven.

Zet een mooie foto van de overledene in de huiskamer met een bloemetje en/of een waxinelichtje. Aan jonge kinderen kun je bijv. vertellen dat papa/mama nu een sterretje of een engel is, en van bovenaf/vanuit de hemel aan hen denkt, naar hen kijkt. Je kunt dan bijvoorbeeld ook bespreken wat papa/mama zou denken van dingen (ook leuke dingen) die de kinderen na het overlijden hebben meegemaakt.

Aan oudere kinderen kun je vertellen dat ze een deel van hun ouder in zich dragen, en dat dit deel hen sterk maakt. Bespreek bijvoorbeeld welke goede eigenschappen zij van hun ouder hebben overgenomen en hoe de ouder aan zou kijken tegen de dingen die de kinderen nu beleven.

Breng school (leerkracht/mentor) op de hoogte van wat er gebeurd is, en hoe het kind zich daaronder voelt.

Contact

Nanda Poulisse
Gezinspraktijk Gestel
Cederstraat 12
5271 JJ Sint-Michielsgestel
T: 073-5518120
KvK: 60751134
Bank: NL67 RABO 0184.8478.69

Contactformulier