Van plan om te scheiden

Vertel samen aan de kinderen dat jullie  gaan scheiden. Neem daar de tijd voor. Vertel het alle kinderen tegelijk, zodat ze elkaar tot steun kunnen zijn en u zeker weet dat ze het van u horen, en niet van elkaar. Maak duidelijk dat jullie niet meer van elkaar houden, maar dat jullie nog wel heel veel van de kinderen houden en ook altijd allebei voor hen zullen blijven zorgen, ieder op jullie eigen manier.

Benadruk  dat het niet de schuld van de kinderen is dat jullie uit elkaar gaan.

Vertel in grote lijnen waarom jullie uit elkaar gaan, zonder elkaar zwart te maken. Als je dit heel moeilijk vindt, oefen het dan van te voren. Belast de kinderen niet met ‘grote-mensen-zaken’ (bijv. geldzaken, vreemdgaan, seksualiteit, e.d.).

Vertel aan de kinderen wat er wel, en wat er niet gaat veranderen. Bijv. bij welke ouder gaan ze  wonen? Hoe vaak zullen ze de andere ouder zien? Waar zal die gaan wonen? Gaan ze zelf ook verhuizen? Gaan ze dan naar een andere school? Met wie gaan ze op vakantie? Hoe gaan ze hun verjaardag, sinterklaas, kerst etc. vieren? Wees zo concreet mogelijk en geef de kinderen de ruimte om vragen te stellen. Neem die vragen serieus. Als u het antwoord nog niet weet, zeg dan dat jullie dat zo snel mogelijk met elkaar zullen bespreken.

Vraag na een paar dagen nog eens aan ieder kind afzonderlijk of ze nog vragen hebben, en neem dan de tijd om die zo goed mogelijk te beantwoorden.

Volg zonodig een communicatietraining zodat u in staat bent zonder ruzie met de andere ouder het wettelijk verplichte ouderschapsplan op te stellen. 

Hoe concreter en gedetailleerder u bent in het ouderschapsplan, hoe minder misverstanden en ruzie er zal zijn.

Licht de school (leerkracht/mentor) in over de scheiding en breng ze op de hoogte van verhuizingen en dergelijke.

Zeg nooit iets ten nadele van de andere ouder in het bijzijn van het kind en vraag ook aan de familie om dit niet te doen. Kinderen komen in een ernstig loyaliteitsconflict als ze zich gedwongen voelen om partij te kiezen.

Geef het kind op voor een KIES (kind in echtscheidingssituatie) groep op school of in de buurt.

Contact

Nanda Poulisse
Gezinspraktijk Gestel
Cederstraat 12
5271 JJ Sint-Michielsgestel
T: 073-5518120
KvK: 60751134
Bank: NL67 RABO 0184.8478.69

Contactformulier